Új szabályok az Inka Ösvény túrán

Az Inka Ösvény feletti felügyeleti jogokat gyakorló Perui Turisztikai Minisztérium újabb szabályozást vezetett be. Ez évtől kizárólag 4 nap alatt lehet végigjárni a Machu Picchu-hoz vezető 46 km hosszú túraútvonalat.

A gyalogtúra új programja:

1. nap: CHILKA (2600 M) – AYAPATA (3300 M) 

Túra: távolság 14 km, szint: fel 700 m, le: 100 m
Menetidő: körülbelül 6 óra
Környezet: magashegyi, szubtrópusi erdő

Chilka településénél, az Inka Ösvény túra kezdőpontját jelentő 82. kilométerkőnél találkozunk hegyi vezetőinkkel és kecsua segítőinkkel. Átadjuk nagy csomagjainkat hordárainknak, akik felpakolják azokat hátukra a tábori konyhafelszereléssel és élelmiszerekkel, valamint kempingfelszerelésünkkel együtt. Mi is felkapjuk kis hátizsákjainkat, így vágunk neki a Machu Picchu-hoz vezető 4 napos zarándokutunknak.
Túránk első szakasza könnyű, alig 2 gyaloglás, viszonylag sík terepen. Az Urubamba-folyót követve sétálunk az inka kori teraszok és városok mellett, miközben a látványt a Veronika csúcsa (5859 m) uralja. Az első nagyobb emelkedőnk tetejéről, a magasból csodálhatjuk meg Patallacta inka kori városát.
Egy inka kori ellenőrző ponton áthaladva lépünk rá az eredeti inka zarándokút útvonalára. Túránkat innen a Cusichaca-folyó völgyében folytatjuk. Mire 2-3 óra múlva déli pihenőhelyünkre érünk, szakácsunk elkészíti első tábori ebédünket. A hosszú gyaloglás és ízletes ételek után mindenkinek jól fog esni egy kis szieszta.
Délután egy meredek emelkedő és újabb 4 kilométer gyaloglás vár ránk a köderdőben megbújó esti táborhelyünkig. Érkezésünkre az Ayapata táborban (3300 m) már állnak sátraink, segítőink teával és süteménnyel várnak minket, és egy tál meleg vízben az út porát is lemoshatjuk magunkról. Este az étkezősátrunkban gyűlünk össze, hogy elfogyasszuk ízletes és tápláló vacsoránkat és megtudjuk a másnapi túránk részleteit. A kimerítő nap végén még rácsodálkozunk a csillagokkal teli déli égboltra, majd hamar hálózsákjainkba bújunk.(szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

2. nap: AYAPATA (3300 M) – WARMIWAÑUSKA HÁGÓ (4198 M) – RUNKURAQAY (3998 M) – RUNKURAQAY HÁGÓ (3950 M) – CHAQUICOCHA (3680 M)

Túra: távolság 16 km, szint: fel 1 200 m, le 900 m
Menetidő: körülbelül 8 óra
Környezet: szubtrópusi erdő, magashegyi

A reggeli program: lépcsőzés! Bőséges reggelink után egy 3 kilométeres emelkedővel kezdjük a napot. A meredek hegyoldalakon, sziklatömbökből  kirakott ösvény 500 év elteltével is az inka útépítő mesterek munkáját dicséri, a mi életünket azonban sokszor megnehezíti gyalogtúránkon. Egy misztikus köderdőn keresztül érkezünk meg a 3968 méter magasan fekvő Llulluchapampa táborhelyig, ahol elérjük a felső erdőhatárt. Innen a további 2 kilométer lépcsőzésért cserébe – ha felfelé tekintünk és visszanézünk a völgyre –  csodaszép panoráma vár minket.
A 4198 méter magas Warmiwañuska, avagy Halott Asszony hágó elérése kihívás, de jól akklimatizált és átlagosan aktív életet élő utazóink általában nagyobb nehézségek nélkül teljesítik. A kimerítő gyaloglásért pedig kárpótol a látvány: a hágóról csodálatos kilátás nyílik a környék mély völgyekkel szabdalt hegycsúcsaira. Itt állva tényleg „a világ tetején” érezhetjük magunkat!


A hágó után ősi inka lépcsőkön ereszkedünk lefelé 3 kilométeren keresztül a völgyben (3700 m). Itt egy hosszabb pihenőt tartunk, megebédelünk, sziesztázunk és már indulunk is a második hágóra. Egy 2 kilométeres emelkedő után érjük el a 3950 méter magas Runkuraqay hágót. Útközben megpihenünk az azonos nevű inka épületegyüttesnél, a hágó tetejéről pedig azzal a jó érzéssel gyönyörködhetünk a tájban, hogy már túl vagyunk a túra nehezén! A következő 6 kilométeren lefelé haladunk a hosszan elnyúló, köderdővel borított völgyben. A völgy végén az ösvény egyik legszebb inka városa, Sayaqmarka ősi romjai állnak, amit lesz időnk alaposan körbejárni.
Az völgy felé magasodó épületekből már jól látható esti táborhelyünk, Chaquicocha (3680 m). Innen egy alig fél órás séta vár ránk egy bambusz erdőn keresztül az inka kori úthálózat gyönyörűen felújított szakaszán. 5 órai teánhoz a bujazöld erdők, végtelen hegyek és völgyek adják a hátteret. (szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

3. nap:  CHAQUICOCHA (3680 M) – PHUYUPATAMARKA (3700 M) –WIÑAY WAYNA (2650 M)

Túra: távolság 10 km, szint: fel 150 m, le 1500 m
Menetidő: körülbelül 6 óra
Környezet: magaslati esőerő

Kényelmesen reggelizünk, mielőtt elindulunk 4 napos túránk talán leglátványosabb szakaszán. Egyre sűrűbb trópusi erdővel borított meredek hegyoldalakon gyalogolunk, ráadásul szinte vízszintesen. Lassan sétálunk a mesterien megépített inka úton, miközben a különleges növényvilágban, a végtelennek tűnő völgyek és cukorsüveg alakú hegyek fenséges látványában gyönyörködhetünk.
A Phuyupatamarka (3700 m) táborhelynél, amely az Urubamba-folyó felett magasodik pihenőt tartunk és elsétálunk egy kilátópontra, ahonnan jó időben a Salkantay (6272 m) és a Humantay (5700 m) havas hegycsúcsai is jól látszanak.
Innen majdnem 5 kilométert ereszkedünk a meredek kőlépcsőkön a magaslati esőerdőben Phuyupatamarka inka városáig, majd az Inti Pata-áig (Napterasz). A földművelő teraszokról fenséges látványt nyújt az Urubamba-folyó völgye.
A Napteraszról csupán pár perc sétára van harmadik táborhelyünk. Utolsó tábori vacsoránk előtt körbejárjuk a talán legszebb inka teraszokat Wiñay Wayna (2650 m) városánál.

4. nap: WIÑAY WAYNA (2650 M) – NAP-KAPU (2745 M) – MACHU PICCHU (2 600M) – AGUAS CALIENTES

Túra: távolság 6 km, szint: fel 250 m, le 1500 m
Menetidő: körülbelül 3 óra
Környezet: magaslati esőerő

Túránk utolsó reggelén elbúcsúzunk kecsua hordárainktól és elindulunk a Nap-kapu és a Machu Picchu felé, majd nekivágunk túránk utolsó szakaszának. Mindössze 4 kilométert kell gyalogolunk a Nap-kapuig.
Megérkeztünk! A Nap-kapu 345 méterrel magasodik Machu Picchu városa fölé. A 4 napos Inka Ösvény túrán számtalan természeti szépséget látunk és számos életre szóló élményt szerezhetünk, de egyik sem hasonlítható ahhoz a pillanathoz, amikor besétálunk a Nap-kapun és először pillantjuk meg a Machu Picchu-t.

Vezetőnk egy közel három órás séta során avat be minket a Machu Picchu titkaiba, melyet 500 éven keresztül a sűrű dzsungel őrzött. Körbesétálunk az óriási, csaknem teljes egészében épségében maradt inka városban, melyet csak 1912-ben fedezett fel Hiram Bingham.
Közös “városnézésünk” után szabadprogram keretében barangolhatunk az ámulatba ejtő szépségű környezetben épült világi és szakrális épületegyüttesek között és elsétálhatunk a Machu Picchu híres inka hídjához is.
Záróra után buszra szállunk és alig 20 perc alatt Aguas Calientes kisvárosába utazunk, ahol szállodai szobák, forró zuhany és egy természetes hőforrásra fürdő is vár ránk. (szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd)

Az Inka Ösvény túraengedélyről és a túra megszervezéséről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.
A Machu Picchu belépő szabályozásáról korábbi bejegyzésünkben olvashetsz bővebben.
Perui kalandtúráink részletes programjait a Pachamama Expeditions honlapján találod:
Peru Overland – Inka Ösvény túra
Multi-aktív perui utazás Cusco-tól a Titicaca-tóig – Inka Ösvény túra

design & dev by stromi