Fontos információk a Machu Picchu-hoz készülő utazóknak

Idén is számtalan turista tervezi felkeresni a Machu Picchu-t. Ha te is közéjük tartozol, akkor az alábbi információk segíthetnek perui utazásod megtervezésben. A hatóságok jelentős változásokat vezettek be a Machu Picchu meglátogatásával kapcsolatban. Az idei évtől a látogatók két időpontban léphetnek be az archeológiai területre és meghatározott időpontban el is kell hagyniuk az ősi inka várost.

Mi áll a változások hátterében?

A Machu Picchuhoz látogatók száma az utóbbi években szinte exponenciálisan nőtt. A hatóságok adatai szerint 2016 júliusában naponta több mint 5 000 ember kereste fel az inka kori várost. A látogatók ilyen magas száma szinte kezelhetetlen helyzetet teremtett. 2016-ban rekordszámú, 1,4 millió ember látogatott el a Machu Picchuhoz. Ahogy nőtt az emberek száma, úgy lettek egyre hosszabbak a hegy lábánál fekvő Aguas Calientes turista központból a Machu Picchuhoz közlekedő járatokra váró, kígyózó sorok. Az átlagos várakozási idő 2-3 órára nőtt, különösen a kora reggeli órákban, hiszen a látogatók többsége szeretné a napfelkeltét a romvárosban tölteni. A Machu Picchu parkfelügyelőség és a perui kormányzat ezért 2017-ben új szabályozást vezetett be az inka város fenntartható turisztikai használata érdekében.

A szabályok a Machu Picchu Történelmi Emlékhelyre vonatkozó általános szabályozással kiegészítve a gördülékeny turistaforgalmat hivatottak szolgálni. Az idei évtől a látogatók két időpontban léphetnek be az emlékhely területére és meghatározott időpontban el is kell hagyniuk az ősi inka várost. A szabályozás 2017 július 1-től lép életbe.

A változások

1. Két be- és kilépési időpont:
Az első be/kilépési időpont: 05:30-12:00
A második be/kilépési időpont: 12:00-17:30

2. Belépési időpontok az archeológiai terület további látványosságaihoz:

Huayna Picchu Mountain
Első belépési időpont: 07:00 – 08:00
Második belépési időpont: 10:00 – 11:00
Alkalmanként maximum 250 ember mászhatja meg a hegyet. Ha a Nagy Barlangot is meg akarják látogatni, akkor a hegy megmászása átlagosan 3-4 órába tart. A látogatóknak 13:00 körül kell elhagyniuk a hegyet.

Machu Picchu Mountain
Első belépési időpont: 07:00 – 08:00
Második belépési időpont: 10:00 – 11:00
Alkalmanként 400 fő mászhatja meg a hegyet. A túra átlagosan 4 órát vesz igénybe. A látogatóknak 15:00 körül kell elhagyniuk a hegyet.

Mit jelen ez a turistáknak?

Jelenleg még nem ismert, hogyan fogja befolyásolni az új szabályozás a turizmust. Tapasztalatainkból kiindulva a következőket gondoljuk:

1. Az új szabályozásnak köszönhetően kevesebb turista lesz a Machu Picchun, ami mindenképpen jó hír az idelátogatóknak. Így zavartalanul gyönyörködhetünk a romokban, anélkül, hogy hatalmas tömeg venne körül minket.

2. 5 órára korlátozzák a régészeti lelőhely látogatásának maximális idejét. Jelenleg úgy tűnik, hogy azok, akik engedéllyel rendelkeznek a Huayna Picchu és/vagy a Machu Picchu-hegy megmászására, azok több időt tölthetnek el az emlékhelyen (nem megerősített információ).

3. A változások a menetrendeket is érintik. Mindenkit arra kérünk, hogy lépjen kapcsolatba az utazásszervezőjével, hogy a kijelölt belépési időponthoz tudja igazítani az útitervét, szállásfoglalását!

Javaslatunk

A változások miatt a Mach Picchut leginkább a 3 napos klasszikus, vagy az 1 napos Bébi Inka Ösvényen érdemes megközelíteni. Így egyrészt egy gyönyörű, ősi útvonalon juthatunk el a Machu Picchu ősi bejáratához, a Nap-kapuhoz. Másrészt az Inka Ösvényen túrázók kétszer is felkereshetik a Machu Picchut. A túra utolsó napjának végén és másnap, amikor egy vársonézésre visszatérünk a romokhoz.

Ami a tömeget illeti, a délutáni órákban biztosan kevesebb emberre számíthatunk, különösen a kevésbé frekventált hónapokban. A látogatóknak dönteni kell: vagy a napfelkeltét nézik meg a Machu Picchunál és elviselik azt, hogy sokan mások is így döntöttek, vagy délután látogatnak el a romokhoz és valamivel kevesebb ember társaságában élvezik a látványt.

Forrás: Perui Turisztikai Minisztérium
Fotók: REDimages

design & dev by stromi